1950'S Rock'n'Roll Jukebox

March 19, 2011

|

Primii artişti care au abordat stilul rock and roll (sau rock 'n' roll) au fost afro-americani (Chuck Berry, Bo Diddley, Little Richard, Fats Domino). Imediat a apărut şi un val de albi, care au fost acuzaţi că au "furat" un stil muzical al negrilor şi l-au făcut "alb" (Bill Haley, Buddy Holly, Elvis Presley, Jerry Lee Lewis, Johnny Cash). Spre sfârşitul anilor '50, la concerte publicul a devenit mixt.


Elvis Presley - Jailhouse Rock
Începutul anului 1957 îl găseşte pe Elvis  lucrând la al doilea său film - Loving You iar in Mai începe lucrul la filmul Jailhouse Rock. Totodată cântă pentru prima data în Canada şi Hawaii, apoi este recrutat în armata Statelor Unite pentru satisfacerea stagiului militar.




Bill Haley - Rock around the clock
Melodia aceasta a fost considerata a fi prima inregistrare Rock'n'Roll din istoria genului, insa nu a fost asa ! Prima melodie autentica Rock'n'Roll se numeste "Rocket 88" si a fost interpretata de Ike Turner ( dar cum tipul este negru, si lumea avea o gandire rasista - unii inca o au- ) aceasta melodie nu s-a bucurat de un succes asemanator cu cel al melodiei "Rock around the clock"






Jackie Wilson - Reet Petite (The Sweetest Girl In Town)
Aceasta melodie a fost compusa si lansata in anul 1957 si face si ea parte din melodiile clasice Rock'nRoll, insa adevaratul ei succes avea sa vina peste 29 de ani de la lansarea sa, adica in anul 1986, cand postul TV "BBC Two" a lansat un documentar despre muzica, personajele si decorul fiind facute din plastilina.
Din pacate Jackie Wilson nu s-a putut bucura de faptul ca melodia sa dupa atatia ani a ajuns numarul 1 intr-un top international (adica in cel Britanic, si a stat acolo saptamani bune) pentru ca in anul 1984, in urma unui infarct si a unei perioade de chin ( a stat in coma de gradul 3 aproape 1 an), artistul se stinge din viata, la capataiul sau fiind prezente 1500 de persoane ( prieteni, rude si fani).



Termenul „rock and roll” a fost inţial un termen nautic care însemna legănarea vasului. :)

0 comments:

Post a Comment